Voor de meeste mensen begint de dag met een bakje koffie om wakker te kunnen worden of om een nieuwe dag in te gaan. En eerlijk is eerlijk; als je eenmaal aan DutchBeans koffie bent begonnen, wil je niet meer stoppen. Maar, wat zijn nu écht goede koffiebonen? Wat kan je doen om hierachter te komen om je automatische riedeltje bewust door te lopen elke ochtend?

Groeiende koffieplanten

Op verschillende plaatsen in de wereld groeit koffie. De koffieplant heeft zowel bloesem als onrijpe (groene) bessen, halfrijpe bessen en rijpe (rode) bessen. Het is van belang om de koffiebes te oogsten wanneer deze volkomen rijp is om zo de goede kwaliteit van koffiebonen te kunnen aanbieden. Dit omdat koffiebessen die al geplukt zijn, niet meer rijp worden. Dit kan invloed hebben op de smaak. Hierdoor komt het voor dat de koffieplanten wel tot acht keer kunnen worden geplukt. Koffiebonen komen uit de koffiebessen (leuk feitje: in één koffiebes zitten twee koffiebonen), want de koffiebonen zitten in het hart van de geplukte koffiebessen. De pulp wordt weggehaald na het wassen van de geplukte bessen, waarna ze worden gekweekt en vrijgemaakt van het vruchtvlees. Vervolgens worden ze gedroogd tot ze op het juiste vochtgehalte zijn. Dan zijn ze klaar om gemaald te worden. Het vochtgehalte van de koffiebonen is ook belangrijk om het juiste eindresultaat te kunnen behalen.

Wist je dat…

De plaatst waar koffie vandaan komt heeft invloed op de smaak van de koffie. Groeit de koffieplant bijvoorbeeld naast een citroenplantage? Dan kan je er vanuit gaan dat de koffie een citrusachtige smaak heeft. Zo heeft de koffie uit India een kruidige smaakt, terwijl koffie uit Colombia wijnachtig smaakt en koffie uit Kenya juist weer citrusachtig.

Meer weten over koffiebonen

Of je nu de koffie bij de lokale koffieverkoper of online bij een koffieleverancier bestelt, je kunt meer weten over de bonen die je krijgt. Tegenwoordig is het heel eenvoudig om via het internet expertise en tips over koffieproducten te verkrijgen. Hierbij is het belangrijk om goed te letten op de kwaliteit die je wilt behalen met de koffiesmaak. De prijs geeft hier vaak al een goede richting aan. Wil je meer weten over de bonen van DutchBeans? Lees hier alles over ons!

Tips voor een goed bakje koffie

Het antwoord op de vraag: “wat zijn goede koffiebonen?” is beantwoord, maar waar moet je op letten bij het zetten van jouw koffie? Koffiebonen hebben ook een houdbaarheidsdatum, net als andere voedingsmiddelen. Koffiebonen zijn namelijk maximaal twee maanden na de branding houdbaar. Eén à twee weken na de branding is een bakje koffie écht goed. Daarnaast is het belangrijk dat je de juiste branding voor de juiste zetmethode koopt. Onze sterk gebrande koffie is bijvoorbeeld perfect voor een espresso en onze milde koffie juist voor filterkoffie.