Je bent net op kantoor en je werkdag gaat van start. Een kopje koffie is dan voor de meesten niet meer weg te denken. Als werknemer wil je zo productief en energiek mogelijk zijn. En hoe doe je dat nu beter dan met koffie? Maar wat doet koffie eigenlijk met je? En waarom is koffie onmisbaar op het werk? Wij vertellen je meer.

Wat doet koffie met je?

Wij weten als geen ander dat koffie op het werk de normaalste zaak van de wereld is. De meeste bedrijven beschikken over een koffieautomaat dat is bestemd voor het personeel en/of klanten. Wanneer jij als medewerker koffie drinkt, weet jij dan wat het met je doet? Dat is namelijk niet iets waar je snel bij stilstaat. Daarom leggen wij het je uit.

Adenosine is een stofje dat jouw breinactiviteiten vermindert, waardoor je je moe voelt. Als je koffie drinkt, vervangt de cafeïne de adenosine als het ware. Dit zorgt ervoor dat je brein actiever wordt en activiteiten in jouw brein niet belemmerd worden. Perfect toch? Daarnaast zorgt cafeïne voor adrenaline, waarvan je ook een stuk energieker wordt. Bovendien laat cafeïne jouw hart sneller pompen, waardoor je een goede bloedstroom hebt en jouw luchtwegen geopend worden. Allemaal positieve gevolgen, die natuurlijk wel samengaan met een normale hoeveelheid consumptie van koffie.

Redenen voor koffie op het werk

Koffie op werk zorgt er dus voor dat je je minder snel moe voelt, wat meer productieve medewerkers oplevert. Maar dat is niet het enige. Koffie brengt iedereen samen. De koffieautomaat is de plek waar je met je collega’s kan bijkletsen of op een gezellige manier korte gesprekken kan voeren over de stand van zaken. Ook is het drinken van koffie bij de koffieautomaat ideaal om jouw collega’s beter te leren kennen. Tenslotte is koffie het visitekaartje van jouw bedrijf. Wanneer jij klanten of collega’s ontvangt, doe je dit met een heerlijke kop koffie. Vooral bij potentiële klanten is het erg belang dat je hen op de warmste manier ontvangt. Een heerlijk kopje koffie is dan zeker aangenaam.

Het beste moment om een kopje koffie te drinken

Het gaat om de momenten op het werk wanneer je energielevel laag of hoog is. Je energielevel is hoog op de volgende momenten:

  • In de ochtend tussen 08:00-09:00 uur
  • Aan het begin van de middag tussen 12:00-13:00 uur
  • Aan het einde van jouw werkdag tussen 17:30-18:30 uur

Het betekent dus dat je bij het starten van je werkdag niet direct een kopje koffie nodig hebt. Wanneer je een effectief kopje koffie wilt drinken, kan dit buiten de bovengenoemde tijden. Zo zorg je voor een productieve dag met koffie op jouw werk!