Wellicht niet direct voor de hand liggend, maar er bestaan verrassend veel benaderingen om met behulp van een Aeropress koffie te zetten. Hoewel de traditionele methode op de verpakking staat beschreven, betekent dit niet dat je daartoe beperkt bent. Met als doel je teleurstellende koffie-ervaringen te vermijden, hebben we hier 4 handige tips en trucs voor de Aeropress verzameld.

  • Voordat je aan de slag gaat, is het verstandig om de Aeropress en het filter te spoelen met warm water. Hierdoor behoudt je “brouwsel” zijn temperatuur en voorkom je dat het filter ongewenste smaakstoffen afgeeft.
  • Bij de Aeropress wordt een set filters geleverd die bijna een jaar meegaat. Zodra deze op zijn, zijn er diverse herbruikbare alternatieven beschikbaar. Online onderzoek naar materialen zoals Teflon, metaal en verschillende soorten papier zal je talloze opties bieden.
  • De omgekeerde zetmethode, ook wel bekend als de “inverted” methode, is buitengewoon populair. In plaats van de Aeropress te vullen via de open zijde, monteer je deze eerst volledig, draai je hem om en verwijder je het plastic filter. Voeg koffie en water toe, laat het extract ontstaan en roer het door. Plaats het plastic filter terug, plaats je kopje ondersteboven erop en keer alles in één soepele beweging om om door te drukken. Hoewel het enige oefening vergt, resulteert het vaak in een betere smaakbeleving.
  • Het recept voor een “Americano” is eveneens geliefd. Met een geringe brouwverhouding (de verhouding tussen water en gemalen koffie) bereid je een kleine, geconcentreerde koffie met intense smaak en aroma. Het eindresultaat vul je aan met warm water.

Ben je klaar om verder te experimenteren? Bezoek de website van de World Aeropress Championships voor een overzicht van alle winnende recepten van de afgelopen jaren.