Stel je voor: groene, ongebrande koffiebonen die worden onderworpen aan een unieke beoordeling door gecertificeerde Q-graders. Met een nauwgezet oog kennen zij een cijfer toe, ergens tussen nul en honderd, aan elke koffie. Maar wat betekent dit alles eigenlijk? Volgens de Specialty Coffee Association (SCA) mag Arabica-koffie pas écht ‘specialty coffee’ genoemd worden als het de magische grens van tachtig punten overstijgt.

De term ‘specialty coffee’, gemunt in 1974 door Erna Knutsen, onthulde een eenvoudig idee met verbluffende gevolgen: microklimaten creëren koffiebonen met ongeëvenaarde smaakprofielen. Deze unieke smaken worden gedreven door het terroir waarin de koffieplant wortel schiet – denk aan de grond, het klimaat, en zelfs de hoogte. Om een gestandaardiseerde beoordeling te garanderen van groene, ongebrande koffie, introduceerde de SCA een officieel puntensysteem.

Defects

Maar hoe verloopt dit proces? Voordat de Q-graders zich aan het ‘cupping’ wagen, inspecteren ze een monster van 350 gram groene, ongebrande bonen op mogelijke ‘defects’. Dit kunnen primaire onvolkomenheden zijn, zoals zwarte of zure bonen, of secundaire onvolkomenheden, zoals gebroken bonen. Voor een koffie om als specialty coffee te gelden, mogen er geen primaire defects zijn en moet het percentage secundaire defects onder de 5% liggen.

Cuppen

Dan komt het ‘cupping’. De koffie wordt gebrand en eenvoudig gezet door heet water aan de gemalen bonen toe te voegen. Met een speciale cuppinglepel wordt de koffie naar de rand van de kop geschoven, waardoor de Q-graders de koffie kunnen ‘slurpen’ en beoordelen op aspecten als aroma, balans, aciditeit, smaak, body en mondgevoel.

Klein aandeel voor specialty coffee

Specialty coffee, hoewel slechts een klein deel van de koffiewereld, is van onschatbare waarde. De producenten ontvangen vaak hogere prijzen vanwege de hogere kosten voor teelt en zorgvuldige selectie. Bij commodity koffie draait het vooral om massa tegen de laagst mogelijke prijs.

Weten waar je koffie vandaan komt

Bij specialty coffee draait het om de herkomst. Bij aankoop van specialty coffee weet je niet alleen de smaak, maar ook het land, de regio en zelfs de coöperatie of plantage. Dit bevordert duurzame landbouw en eerlijke handel.

Het belang van versheid

En de versheid? Daar draait het ook om. Specialty coffees worden vaak lichter gebrand en snel na het proces verpakt voor het behoud van aroma’s. Frisheid staat voorop, en dat blijkt zelfs uit de vermelding van de branddatum op de verpakking.

Kortom, achter dat ene kopje specialty coffee gaat een wereld van toewijding, kennis en passie schuil, en het proeven ervan is als het betreden van een reis vol smaakontdekkingen.”

Wist jij dat al onze Craft Coffees minimaal een Q-Grade Score van hebben van 80 punten?