We drinken er in Nederland zo’n 110 miljoen kilo per jaar van, 7 kilo per persoon per jaar gemiddeld: koffie. Veel daarvan wordt in de horeca gedronken, want het kan de hele dag: van het ontbijt in een hotel tot na een diner ‘s avonds laat, en alle uren daartussen. Maar wat is koffie eigenlijk, en waar komt onze Craft Coffee vandaan?

De bruine koffieboon zoals wij die kennen uit een verpakking koffie is in feite de pit van een koffiebes. Deze bessen, die groeien aan koffiestruiken van zo’n 2 tot 3 meter hoog, zijn ongeveer zo groot als kersen en hebben twee zaadhelften: dat zijn de koffiebonen.

De herkomst van DutchBeans Craft Coffee

Subtiel 214 | Deze koffie melange is uitermate geschikt voor alle koffievariaties. Bitter en zoet in één melange. Zoet voor een mooie koffie in de vorm van chocolade en noten tonen en bittere ondertonen voor de echte espresso liefhebber. Een heerlijke koffie voor iedereen, gedurende de hele dag. Door deze bonen rustig en gelijkmatig te roosteren komen de smaken goed in balans en ontstaat er een heerlijke koffie waarvan je op ieder moment van de dag kunt genieten. Samengesteld uit Brazilië, Colombia, Tanzania en Indonesië (Coffea Canephora).

Temperamentvol 226 | Dit is onze Italian style espresso. Heerlijk Italiaans temperament en flair verenigd in één koffie melange. Vol en krachtig van smaak met een heel mooie afdronk. De nauwkeurig samengestelde melange van Centraal- en Zuid-Amerikaanse koffiesoorten geeft een espresso met het bekende Italiaanse temperament. Afhankelijk van de maling heerlijk voor koffievariaties op melkbasis, alsook voor een geweldige lungo.

KoffieLokaal 230 | Deze melange is in overleg met- en speciaal voor KoffieLokaal samengesteld door koffiebrander DutchBeans. Een espresso met een fantastische crème laag, een volle body en heel veel aroma. Een krachtige espresso maar toch met een zachte nasmaak. Samengesteld uit vijf verschillende koffiesoorten, waarvan de verhouding altijd een groot geheim zal blijven. Ideaal voor zowel espresso als cappuccino op ieder festival. 

Intens 232 | Uitstekend geschikt voor op melk gebaseerde koffie dranken zoals cappuccino of latte macchiato. Deze melange kan ook uitstekend als espresso, maar dan ben je wel liefhebber van stevige espresso. Een mooie melange van Centraal- en Zuid-Amerikaanse koffiesoorten, met een vleugje Afrikaanse bonen voor een spannende smaakbeleving. Mooi donker van kleur, pittig op de tong. De smaak blijft lang hangen in de mond. Heerlijk!

Wat is het verschil tussen Arabica en Robusta koffiebonen?

Grofweg zijn er twee rassen die commercieel verbouwd worden. Zo’n 70 procent van alle koffie is arabica. Dit wordt als betere kwaliteit gezien, en heeft over het algemeen zachtere smaken. De struiken van arabica zijn wel gevoeliger voor weersinvloeden en ziektes. Binnen het ras arabica zijn er tientallen subvariëteiten. Een groot deel daarvan is door veredeling en kruising ontstaan, in de zoektocht naar een sterkere arabicastruik.

De andere 30 procent is robusta, wat – de naam zegt het al – een sterker ras is. De smaak is wat harder, en robusta bevat iets meer cafeïne (1,7 tot 3,5 procent) dan arabica (0,8 tot 1,5 procent). Ook groeit robusta meer in het laagland (tot 900 meter boven zeeniveau), waar arabica juist goed gedijt op hoogte (800 tot 2200 meter boven zeeniveau).

Als je niet weet welk ras koffie in je zak zit, kun je het vaak zien aan de nerf (zie afbeelding hierboven). Een rechte nerf is het kenmerk van robusta, arabica heeft een golvende nerf. Veel koffie in de horeca betreft blends, waar niet zelden een deel robusta aan is toegevoegd. Robusta geeft een wat steviger crema, en voegt wat bitters, kruidigheid en pit toe.