Het liefst drink je de hele dag door koffie – dat begrijpen we. Dat eerste kopje als je net uit bed rolt, die tweede wanneer je het kantoor binnenstapt, die derde vlak voor lunch… Voor je het weet is de dag om en zit je minstens op het dubbele. Aan alle kanten horen we hoe ongezond dat wel niet is. Maar, is koffie wel echt zo slecht voor je en hoeveel kopjes zou je dan wél op een dag mogen drinken?

De wetenschap legt uit

Ook in Australië zijn ze niet vies van een kopje koffie. Daarom werd daar een wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd naar hoeveel kopjes koffie je maximaal op een dag zou moeten drinken. En dat getal valt ons reuze mee! Zes kopjes of meer per dag schijnt toch echt te veel te zijn. Het goede nieuws? Vijf mag dus wel! De Australische wetenschappers onderzochten de langetermijneffecten van koffieconsumptie in relatie tot hart- en vaatziekten. Uit het onderzoek bleek dat zes kopjes koffie per dag een hoge bloeddruk kunnen veroorzaken door de hoeveelheid cafeïne. Die hoge bloeddruk kan vervolgens weer tot hart- en vaatziekten leiden. Het onderzoek is ook nog eens behoorlijk betrouwbaar, want er hebben maar liefst 347.077 deelnemers tussen 37 en 73 jaar oud deelgenomen. Een van de conclusies van de wetenschappers is dat de kans op een hartziekte met 22 procent verhoogt bij zes kopjes koffie per dag of meer. Dit voorkom je dus al door slechts één keer minder per dag op en neer te lopen naar het koffiezetapparaat!

Koffie is gezond

Natuurlijk moeten we hierbij wel vermelden dat er slechts gekeken is naar de langetermijneffecten voor hart- en vaatziekten en niet voor andere gezondheidsproblemen. Maar het andere goede nieuws is dat koffie wel degelijk gezond is. Wist je namelijk dat koffie je zelfs kan helpen afvallen? Koffie kan echt het verschil maken in combinatie met de juiste voedingsstoffen en sportroutines. Bestel dus gerust nog een kilo’tje koffie!