Een heerlijk bakje koffie met verse koffiebonen. Loopt het water je al in de mond? Koffiebonen zijn het lekkerst wanneer ze vers zijn. Maar hoe lang zijn jouw koffiebonen houdbaar? Wanneer zijn koffiebonen eigenlijk niet meer vers? En wat is precies het verschil tussen verse en oude koffiebonen?

De houdbaarheid van koffie

Wanneer je koffiebonen op de juiste manier bewaart, dan is de houdbaarheid van jouw koffie zeer lang. Koffie is jaren houdbaar, als het maar op de juiste manier bewaard wordt. Op het moment dat de koffiebonen gemalen zijn, is het slim om de bonen te bewaren in een luchtdichte verpakkingszak of koffiebus, zodat de gemalen koffie zo min mogelijk in aanraking komt met zuurstof. Ook als de bonen niet gemalen zijn en in een luchtdichte verpakking zitten, kan het jaren houdbaar blijven. Verschillende factoren hebben invloed op de houdbaarheid en kwaliteit van jouw koffiebonen. Denk hierbij aan de brandtechniek, de manier van verpakken en zelfs de plaats waar de koffie bewaard wordt. Zo is het verstandig om de koffie te bewaren op een donkere, droge en koele plaats. Als je gemalen koffiebonen blootstelt aan zuurstof, dan blijft de koffie ongeveer twee weken vers. Daarna kan je ervan uitgaan dat de smaak van de koffie achteruit gaat.

Oude koffiebonen

Heb je oude koffiebonen in huis of op kantoor? Voor je deze bonen gebruikt, is het verstandig om eerst even te checken of ze daadwerkelijk nog goed zijn. Inspecteer de koffiebonen zorgvuldig. Je kan hier beter geen koffie meer mee zetten als:

  • De koffiebonen een tijdje bewaard zijn zonder een luchtdichte afsluiting;
  • De bonen nat zijn geworden;
  • De koffiebonen niet meer goed ruiken of zichtbare schimmels bevatten.

Gooi je vaak de laatste koffiebonen weg omdat je niet weet of ze nog goed zijn? Investeer dan in een goede koffiehouder die hersluitbaar en luchtdicht is waar je jouw gemalen koffiebonen goed in kunt bewaren.

Bewaren van koffiebonen

Houd in gedachte dat gemalen koffiebonen in de open lucht al binnen 20 minuten hun versheid kwijtraken. Gemalen koffiebonen raken sneller hun versheid kwijt dan ongemalen koffiebonen. Daarnaast is het van belang dat je de juiste verpakking gebruikt en je koffie niet in zonlicht of op een vochtige plek bewaart. Op deze manier zorg je dat jouw koffiebonen goed houdbaar blijven. Ook is het een optie om de koffiebonen in de vriezer te bewaren. Dit zorgt ervoor dat het proces van het ouder worden vertraagt. Op het moment dat je de koffie uit de vriezer haalt, worden de koffiebonen snel oud, dus in dit geval is het handig om alleen de hoeveelheid koffiebonen uit de vriezer te halen die je nodig hebt. 

DutchBeans koffie

Vers is het toverwoord binnen DutchBeans. Jij bestelt, wij branden. Geen voorraden, altijd vers. Als je koffie bestelt wil je toch ook dat het vers gezet wordt?

Onze melangeur is bekend als een van de beste koffiebranders van Nederland en neemt ook regelmatig plaats in de jury van nationale baristawedstrijden. De kennis en toewijding proef je dan ook zeker terug in onze melanges. Daarbij werken wij met een direct-farmers principe.