Heb jij er wel eens over nagedacht hoe gebrande koffiebonen tot stand komen? Welke processen ze ondergaan tot jij ze kunt kopen in een DutchBeans koffiezak? Wij begrijpen dat je hier niet snel bij stilstaat. Echter, het is een interessante reis die koffiebonen afleggen. DutchBeans vertelt je het verhaal van de gebrande koffiebonen.

VERSE GROENE KOFFIEBONEN

Koffieplanten groeien in verschillende landen rond de evenaar. DutchBeans haalt haar koffie uit o.a. Brazilië, Colombia, Tanzania en Indonesië. Dankzij de direct trade met onze koffieboeren worden er duidelijke gezamenlijke afspraken gemaakt over de handel in onze koffiebonen. Als de koffieboeren de koffiebonen uit de koffiebessen halen, heb je te maken met groene koffiebonen. Deze bonen zijn nogal taai en hebben geen smaak. Wanneer de koffiebonen worden geroosterd zorg je dat de aanwezige aminozuren, koolhydraten en suikers worden omgezet tot meer dan 800 verschillende aroma’s.

Brandingsproces

Groene koffiebonen branden we in ruime, rustig ronddraaiende trommels. Deze trommels worden verhit tot 200°- 220° Celsius. De temperatuur loopt geleidelijk op, waardoor de koffiebonen lichter worden door verdamping van vocht. Zo nemen ze fors toe in volume door de druk van koolzuurgraad. Tijdens de branding kleuren de koffiebonen bruin en knappen ze. Op het moment dat de correcte verbrandingsgraad is bereikt, moeten de gebrande koffiebonen snel afgekoeld worden. Er wordt gebruik gemaakt van koele lucht en koud water, waarbij het water direct verdampt door de hitte.

Tijdens de branding gaan de koffiebonen door drie fases:

  • De koffieboon droogt en ‘popt’ (of ‘crackt), dit is vergelijkbaar met maïs dat popcorn wordt. De boon zet op door waterdamp en CO2-druk van binnenuit.
  • De koffieboon krijgt een kleurtje door karamellisatie en dankzij de reactie tussen eiwitten en suikers (maillardreactie) krijgt de koffieboon smaak. De boon wordt geleidelijk donkerder en zet verder op.
  • De koffieboon die verrimpelt was, heeft een strakke egale buitenzijde. Dit is de start van de tweede ‘crack’, hierbij breekt de cellulosekern van de koffieboon, waardoor de koffieboon kruimelig wordt en zijn gewicht verliest. Zo blijft een bittere koolstofboon over.

Niveaus van gebrande koffiebonen

We verdelen de gebrande koffiebonen in verschillende niveaus:

Licht gebrande koffiebonen (Milde bonen)

Deze hebben een kastanjeachtige kleur. De licht gebrande koffiebonen zijn vooral geschikt voor het zetten van filter koffie, omdat ze aromatisch zijn en een frisse smaak hebben met een relatief lichte ‘body’.

Medium gebrande koffiebonen (Klassieke bonen)

Deze hebben een lichtbruine kleur. Ze zijn geschikt voor elk moment, omdat ze een milde, volle, ronde smaak hebben.

Zeer donker gebrande koffiebonen (Sterke bonen)

Deze bonen zijn bijna zwart van kleur met olie op de buitenzijde. Ze zijn geschikt voor een espresso of andere zwarte (zware) koffie, omdat ze erg krachtig van smaak zijn en een prikkelend aroma hebben.