Wist je dat koffiedik namelijk heel geschikt om te gebruiken als grondstof. Zo kunnen we toch nog iets nuttigs doen met de ontelbare kilo’s die we dagelijks met zijn allen produceren. Er zijn diverse manieren waarop koffiedik ingezet wordt als grondstof. We lichten er een paar uit om je een idee te geven van de mogelijkheden om duurzaam om duurzaam om te gaan met koffiedik.
Afval? No way!
Brancheorganisatie Koffie & Thee Nederland stelt dat we op jaarlijkse basis in totaal goed zijn voor zo’n 300 miljoen kilo koffiedik. Het merendeel daarvan gaat rechtstreeks de verbrandingsoven in. We hoeven vast niet uit te leggen dat dat niet veel goeds doet voor de CO2-uitstoot. Coffee Based startte een initiatief om hier iets aan te doen. Met hun Koffie Recycle Service halen ze koffiedik op bij bedrijven en instellingen in het hele land. Dit doen ze in samenwerking met MAAS en SUEZ. De bedrijven die hun koffiedik laten ophalen krijgen een deel van het koffiedik zelfs weer terug in de vorm van producten die ze zelf uit kunnen kiezen, zoals koffiekopjes of zeepjes. Fantastisch toch? De enige twee voorwaarden waaraan voldaan moet worden is dat er binnen de organisatie filterkoffie of bonenkoffie gedronken wordt en dat dit minimaal 1.200 kopjes koffie of 10 kilo koffiebonen per week zijn. Voldoet jouw organisatie hieraan? Waar wacht je dan nog op?
Van koffie drinken naar oesterzwammen eten
Koffie als basis voor eten? Ja zeker! Koffiedik leent zich er namelijk uitstekend voor om oesterzwammen op te kweken. Er zijn dan ook steeds meer kwekerijen te vinden die op deze manier te werk gaan. Er bestaan zelfs speciale growkits waarmee je thuis oesterzwammen kunt kweken op je eigen koffiedik. Zo smaken ze straks extra lekker!
Biobrandstof uit koffiedik
Van koffiedik kan zelfs biobrandstof gemaakt worden. Een aantal dubbeldekkers in Londen rijdt hier al op. Om de biobrandstof te produceren wordt samengewerkt met een aantal bekende koffieketens en bedrijven in het Verenigd Koninkrijk. Het bedrijf dat dit doet is bio-bean. Zij halen een olie uit het koffiedik, die vervolgens vermengd wordt met andere vetten en oliën. Samen vormt dit het bio-component dat 20 % uitmaakt van de uiteindelijke brandstof. Laten we hopen dat dit mooie initiatief de hele wereld over gaat!
Recent Comments