Een ongebrande koffieboon lijkt in niks op de koffie die je thuis zet. Hij is groen en smaakt en ruikt totaal niet als koffie. Pas wanneer je de boon roostert, krijgt hij zijn karakteristieke geur en kleur. Door op verschillende manieren te branden is het mogelijk om een specifieke smaak van de koffie te krijgen.  

Tijdens het branden waarbij de suikers uit de boon karamelliseren verandert de groene boon langzaam van kleur. Eerst geel en dan steeds bruiner. Door de hitte die kan oplopen tot 240ºC zwelt de boon. Verder en verder, totdat… krak! Net popcorn. En dan is de boon op smaak.

800 aroma’s

Elke boon heeft van zichzelf een bepaalde smaak, maar door het branden komt deze naar boven. Tijdens het branden zijn er meer dan 800 aroma’s die het smaak- en geurkarakter bepalen. Een andere branding geeft dus net weer een andere smaak. Daarnaast kan de brander verschillende bonen melangeren: de mogelijkheden zijn eindeloos. 

Van licht tot donker: wat past bij jou?

Light roast, medium roast, dark roast… Als je koffieverpakkingen bekijkt, lees je vaak van alles over de branding. Maar wat betekent dat nou voor de smaak? Kort gezegd geeft de branding aan hoe lang en bij welke temperatuur de bonen zijn geroosterd. Bij een lichte branding zijn de bonen kort gebrand en licht van kleur. Een donkere branding duurt langer en geeft donkerdere bonen.

– Light roast. Hier komt het karakter van de boon goed naar voren. De koffie die je hiermee zet is zacht van smaak en een beetje fruitig.

– Medium roast. Iets langer branden zorgt voor een wat donkerdere kleur en vollere aroma’s. Dit geeft de koffie zijn ‘body’, dat volle, ronde gevoel in je mond als je koffie drinkt.

– Dark roast. Door nóg langer te branden en bij een hogere temperatuur krijgen de bonen een mooie donkere diepe kleur. Donker gebrande koffie smaakt daarom wat steviger en heeft intense aroma’s. Perfect voor espresso. 

Bloemig, nootachting of zoetig

Aroma en smaak zijn de belangrijkste factoren die de koffievoorkeur bepalen. Zo kan je koffie aroma’s omschrijven als bloemig, nootachtig of kruidig. En de smaak van de koffie als bitter, zurig of zoetig. Soms kan je deze kenmerken goed ruiken of proeven en soms herkent alleen de koffie-expert ze. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat je een koffie vindt waar je blij van wordt.