Hoe zet je de perfecte espresso en welke espresso koffiebonen heb je hierbij nodig? En hoe kan je nu een espresso bereiden? Wij leggen je uit hoe je jouw heerlijke espresso kan bereiden zoals het hoort.

Een espresso, wat is het?

Kort maar krachtig gezegd is een espresso een kleine portie geconcentreerde koffie. Maar de omvang zegt hier niet zo gek veel. De smaak van espresso is namelijk veel belangrijker; die is heel intens. Wist je dat dit puur zwarte shotje oorspronkelijk uit Italië komt? Espresso is het Latijnse woord voor ‘uitpersen’, wat verwijst naar de bereiding. Voor de correcte geconcentreerde smaak wordt bij het zetten van een espresso de koffie onder flinke druk geperst.

Espressomachine met de juiste bonen

Bij het zetten van een espresso zijn twee zaken van belang: de espresso koffiebonen en de espressomachine. Voor een heerlijke espresso is het belangrijk dat je de juiste espresso koffiebonen kiest, want niet alle koffiebonen geven de smaak zoals je die verwacht bij een perfecte espresso. Over het algemeen behoren de espresso koffiebonen tot de soort van donker gebrande bonen. De donker gebrande espresso koffiebonen hebben de laagste zuurgraad. Bovendien zijn deze bonen het rijkst aan natuurlijke koffieoliën. En dan heb je natuurlijk het apparaat waarmee je een espresso kunt zetten. Het is belangrijk dat de espressomachine goed ingesteld is, want het zetten van een espresso duurt ongeveer 27 seconden. Zoveel seconden heeft het water ongeveer nodig om alle smaakstoffen uit de gemalen espresso koffiebonen te halen. Dit zetproces kan je beter niet versnellen, want dan krijg je niet de perfecte espressosmaak die je gewend bent.

In vijf stappen een heerlijke espresso

Het zetten van een espresso is geen goocheltruc, maar het is wel van belang dat de maling, dosering en aandrukkracht juist zijn. Wij helpen je in vijf stappen jouw heerlijke espresso te zetten.

  1. De filterdrager moet schoon en droog zijn. Wanneer dit niet het geval is, kan dat effect hebben op de smaak. Maak de filterdrager dan ook altijd schoon en vrij van waterdruppels voordat je koffiezet. Dit is eenvoudig te doen met een theedoek.
  2. In de filterdrager maal je vervolgens de espresso koffiebonen en zorg je dat de gemalen bonen plat in de filterdrager gedrukt zijn. Dit kan je doen door de gemalen bonen met lichte schudbewegingen platter te krijgen en daarna de koffie te tampen. Dit doe je met een tamper: zet je arm op 90 graden, druk de koffie hard aan en draai de tamper eenmaal een kwartslag.
  3. Voordat je je espresso zet, is het handig om eerst het zetonderdeel een paar seconden door te spoelen. Veeg hierna de vleugels van de filterdrager schoon.
  4. Nu ben je aangekomen bij het vastzetten van de filterdrager in het apparaat. Hierbij is het belangrijk dat de randjes van de filterdrager vrij zijn van gemalen koffie. Zet daarna je de filterdrager goed vast. Doe je dit niet, dan kan de koffie erlangs lopen.
  5. Zet vervolgens een kopje onder de filterdrafer en druk op de knop voor espresso. Binnen 27 seconden kan je genieten van jouw espresso.