'Gebrand op kwaliteit'

Koffie Top100

De Koffiejuf gaf in haar blog aan dat een Top 100 samenstellen waar iedereen blij mee is, onmogelijk is. “Het is nooit goed. Een Koffie Top 100 samenstellen is lastig, het is al snel appels met peren vergelijken. De Misset Koffie Top 100 criteria voor deelname resulteren in een test waarbij alleen de appels worden vergeleken en de peren worden genegeerd.”

 

Eén van de reacties hierop stelde dat het lastig is om te bepalen wie nou de appels en wie de peren zijn. “Ik ga er vanuit gaan dat wanneer je een espressobar hebt/ er werkt, dat koffie core-bussiness is. Dat het product dat je serveert dusdanig goed is, dat je geen Top100 notitie nodig hebt. Dat je gasten bij je komen omdat je zo’n goede espresso serveert. De Top100 is goed voor horecazaken waar de focus niet alléén op koffie ligt. Waar de consument misschien niet van verwacht dat de kwaliteit daar zo hoog ligt. En natuurlijk om ondernemers te stimuleren meer met het product bezig te zijn”.

Nou ben ik een groot tennisfan en in een ver verleden kon ik een aardige bal slaan. Mijn probleem was dat ik op Terschelling woonde en niet mee kon doen aan de grotere toernooien. Dus dan maar lekker op t eiland tennissen met je vriendjes. Maar… ik mocht op een gegeven moment (ik was 13) niet meer meedoen met de jeugdtoernooitjes omdat dat niet leuk was voor de anderen, maar aan de seniorentoernooitjes mocht ik ook niet meedoen omdat ik te jong was. Ik was geen appel en geen peer.

Naar mijn mening moet iedereen mee kunnen doen in een wedstrijd, zodat je kan zien wie de beste is. Dat is toch iets wat iedereen graag wil weten. In een top-100 moeten de beste 100 staan. In een café top-100 en een terras top-100 moet respectievelijk het beste café en het beste terras in staan en in de koffie top-100 kijk ik dan ook waar ik de beste espresso, koffie of cappuccino kan krijgen.

Het argument dat een echt goede espressobar dat niet nodig heeft is een beetje flauw. Iedere ondernemer wil graag positief in het nieuws komen en ook commercieel is dit interessant. Zouden we Lex Wenneker niet moeten laten cuppen, omdat hij het niet nodig heeft. Hij is tenslotte al Nederlands beste geweest met latte-art.

Dat we appels met peren vergelijken is misschien wel waar. De eigenaar van een espressobar is “een peer” en de hele dag bezig met de perfecte espresso, het is zijn leven. Maar misschien moeten de appels van deze wereld zich hier dan meer in gaan verdiepen. Tenslotte willen ze wel net zoveel verdienen aan een kopje koffie. Laten we daarom alstublieft wel appels en peren met elkaar vergelijken. Wie is een appel en wie is een peer. Ik wil als consument weten in welke horecazaak ik de beste cappuccino kan drinken. Ik wil weten wat Nederland het lekkerste fruit vindt.

top Terug