'Gebrand op kwaliteit'

Op zoek naar de basis van DutchBeans

Vandaag ben ik op zoek gegaan naar de oorsprong van onze koffie. De vragen die ik had waren hoe en waar groeit dit zwarte goud? En vooral belangrijk, hoeveel werk en zorg wordt er aan besteed voordat wij de koffie uberhaubt kunnen branden?

 

thailand Dutch Beans

 

En dan aangekomen in de bergen is er helemaal geen plantage! Althans, ik zie hem niet. Heeft mijn "driver" Ed me niet goed begrepen? Ik geef nogmaals aan dat ik koffie wil zien. "Yes, yes, coffee..." is alles wat Ed antwoord. Ik had een mooie geordende plantage verwacht, met allemaal koffiebomen op een rij. Maar wat een Nederlandse gedachte blijkt dit te zijn. Onze prachtige arabica koffie groeit wild over de berghelling verspreid, met boven aan de berg en soms tussendoor andere bomen. Onze bonen hebben hierdoor een rustig groeiproces in de schaduw van de andere veelal mango- en bananenbomen. Hierdoor kan de boon rustig groeien en een mooie, intense smaak creeren. Vervolgens wordt iedere boon met de hand geplukt en beoordeeld op kwaliteit. Alleen de beste bonen worden naar ons verstuurd en komen na het ambachtelijke brandproces in uw koffie.

Maar wat een werk en zorg wordt er beteed aan onze koffie. Lange dagen en zwaar werk voor te weinig. Niet alleen naar onze maatstaven, ook voor plaatselijke begrippen. Voor zo'n €5,- per dag maakt men 12 uur per dag, minimaal! Prachtig en ingrijpend om te zien wat voor aandacht er wordt besteed aan "onze" kofie. Vol enthousiasme krijg ik een heerlijk bakje (gister in de pan gebrande bonen en voor mn neus gemalen) opgeschonken koffie, verser kan niet. Heerlijk, maar tegelijk ook heel verhelderend over de luxe die wij hebben om ongestoord te genieten van de lekkerste espresso of cappuccino.

 

thailand Dutch Beans

 

Ook rijst de vraag of wij niet iets extra voor de koffieboeren kunnen doen. Een hele snelle gedachtengang... Door onze topkwaliteit koffie en koffietrainingen kunt u gerust €0,10 meer vragen voor uw koffiespecialiteiten. Als iedere relatie van DutchBeans nou €0,01 van iedere verkochte koffie jaarlijk vrijwillig doneert in een op te zetten stichting die zorg draagt voor educatie van de kinderen van koffieboeren. Omgerekend helpen we onze koffieboeren aan een verdubbeling van het salaris, alleen dan gerekend in educatie. Dit is echte fairtrade, de boer profiteert zelf van de door u gemaakte en/of gedronken kofiecreaties. Dat noemen wij bij DutchBeans nou Heerlijk & Eerlijk.

top Terug