'Gebrand op kwaliteit'

Nieuws

Wij houden je op de hoogte met de laatste nieuwtjes op koffiegebied, blogs en uiteraard Twitter & Facebook!

Barista058

barista 058

Op maandag 23 april 2012 doet één van onze barista’s mee aan de nieuw opgezette barista wedstrijd van Leeuwarden, Barista058. Onze barista is ook werkzaam voor ’t Kookpunt en zal alles op alles zetten om de vel begeerde titel op zijn naam te zetten. Mag ’t Kookpunt zich een jaar lang beste koffielocatie van Leeuwarden noemen?

De wedstrijd bestaat uit 3 onderdelen die ieder aan de onafhankelijke jury gepresenteerd en geserveerd wordt. Er wordt een perfecte espresso geserveerd, een cappuccino met het beste microfoam en een alcoholvrije signature drank.

Alle espresso’s worden gezet van onze topkoffie BlackLabel. En om u een primeur te geven, hierbij alvast de signature drank. De signature drank wordt geserveerd op een mooi “drieluik bord”, met daarop een van espresso gemaakt bevroren glas gevuld met kaviaar van BlackLabel. Daarnaast een Doppio frappuccino met zowel het ijs als de schuim gemaakt van BlackLabel, geserveerd met een overheerlijke BlackLabel koffie bonbon. Genieten maar!

www.barista058.nl

6. nieuws

Koffie Top100

De Koffiejuf gaf in haar blog aan dat een Top 100 samenstellen waar iedereen blij mee is, onmogelijk is. “Het is nooit goed. Een Koffie Top 100 samenstellen is lastig, het is al snel appels met peren vergelijken. De Misset Koffie Top 100 criteria voor deelname resulteren in een test waarbij alleen de appels worden vergeleken en de peren worden genegeerd.”

Lees meer...

Op zoek naar de basis van DutchBeans

Vandaag ben ik op zoek gegaan naar de oorsprong van onze koffie. De vragen die ik had waren hoe en waar groeit dit zwarte goud? En vooral belangrijk, hoeveel werk en zorg wordt er aan besteed voordat wij de koffie uberhaubt kunnen branden?

 

thailand Dutch Beans

 

En dan aangekomen in de bergen is er helemaal geen plantage! Althans, ik zie hem niet. Heeft mijn "driver" Ed me niet goed begrepen? Ik geef nogmaals aan dat ik koffie wil zien. "Yes, yes, coffee..." is alles wat Ed antwoord. Ik had een mooie geordende plantage verwacht, met allemaal koffiebomen op een rij. Maar wat een Nederlandse gedachte blijkt dit te zijn. Onze prachtige arabica koffie groeit wild over de berghelling verspreid, met boven aan de berg en soms tussendoor andere bomen. Onze bonen hebben hierdoor een rustig groeiproces in de schaduw van de andere veelal mango- en bananenbomen. Hierdoor kan de boon rustig groeien en een mooie, intense smaak creeren. Vervolgens wordt iedere boon met de hand geplukt en beoordeeld op kwaliteit. Alleen de beste bonen worden naar ons verstuurd en komen na het ambachtelijke brandproces in uw koffie.

Maar wat een werk en zorg wordt er beteed aan onze koffie. Lange dagen en zwaar werk voor te weinig. Niet alleen naar onze maatstaven, ook voor plaatselijke begrippen. Voor zo'n €5,- per dag maakt men 12 uur per dag, minimaal! Prachtig en ingrijpend om te zien wat voor aandacht er wordt besteed aan "onze" kofie. Vol enthousiasme krijg ik een heerlijk bakje (gister in de pan gebrande bonen en voor mn neus gemalen) opgeschonken koffie, verser kan niet. Heerlijk, maar tegelijk ook heel verhelderend over de luxe die wij hebben om ongestoord te genieten van de lekkerste espresso of cappuccino.

 

thailand Dutch Beans

 

Ook rijst de vraag of wij niet iets extra voor de koffieboeren kunnen doen. Een hele snelle gedachtengang... Door onze topkwaliteit koffie en koffietrainingen kunt u gerust €0,10 meer vragen voor uw koffiespecialiteiten. Als iedere relatie van DutchBeans nou €0,01 van iedere verkochte koffie jaarlijk vrijwillig doneert in een op te zetten stichting die zorg draagt voor educatie van de kinderen van koffieboeren. Omgerekend helpen we onze koffieboeren aan een verdubbeling van het salaris, alleen dan gerekend in educatie. Dit is echte fairtrade, de boer profiteert zelf van de door u gemaakte en/of gedronken kofiecreaties. Dat noemen wij bij DutchBeans nou Heerlijk & Eerlijk.

Peter's koffie blog

  • No items yet.